Najczęściej kupowane

Informacja

Nowe produkty

Ratatuj z garnka rzymskiego. Łatwe i smaczne Ratatouille

Ratatuj z garnka rzymskiego. Łatwe i smaczne Ratatouille

Niesamowicie prosty a zarazem obłędnie pyszny garnek z warzywną, zdrową i dobrze przyprawioną zawartością. To nic innego jak Ratatouille - nazwane potocznie i tak u nas nazywane po prostu Ratatuj.

Przepis ten poznałam dzięki moim przyjaciołom - Marioli i Michałowi, którzy któregoś popołudnia upiekli z nami to cudo w piecu chlebowym. Chcę się z Wami podzielić przepisem:

SKŁADNIKI:

- oliwa z oliwek

- passata pomidorowa lub przecier

- duuużo czosnku

- dwie łyżki papryki łagodnej, najlepiej węgierskiej

- pomidory

- bakłażany

- cukinia

- przyprawy do smaku

WYKONANIE:

Namaczamy garnek, i bierzemy się do pozostałych czynności. Na oliwie podsmażamy czosnek w ilości dosłownie każdej - wedle uznania i naszego gustu, zalewamy pomidorową passatą, chwilę dusimy. W międzyczasie kroimy nasze warzywa w krążki, nie obierając ich ze skórki. Gdy na patelni pomidory z czosnkiem się już połączą, a garnek będzie wilgotny - zazwyczaj wystarcza 20 minut - przekładamy sos na dno garnka, żeby tworzył bazę do pozostałych składników. Nasze warzywa doprawiamy delikatnie mieszając dłonią. Następnie na zmianę układamy bakłażana, pomidory i cukinię, całość posypujemy jeszcze przyprawami, i mamy gotowe danie do włożenia do piekarnika. Pamiętajmy, że piekarnik musi być chłodny i ma się rozgrzewać wraz z garnkiem.

Po około 40 minutach nasze danie jest gotowe - sprawdźcie przed podaniem - w garnkach rzymskich piecze się nieco dłużej. Dodatkowo - jeśli chcemy uzyskać efekt pieczenia, zdejmijmy pokrywę 10 minut przed końcem pieczenia. Jeśli lubimy efekt uduszonych warzyw, miękkich i bez spieczonych brzegów - pozostawmy pod przykryciem do końca.

Podajemy z jogurtem naturalnym z czosnkiem ! Pychota!

smacznego :)

Ewa

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code