Instrukcja Obsługi

Naczynia gliniane do pieczenia, inaczej zwane GARNKAMI RZYMSKIMI,  są współczesną odmianą istniejących

od 2000 lat naczyń glinianych. Ten prastary sposób ma za zadanie zachować prawdziwe smaki potraw,

ich wartości odżywcze oraz zawarte w nich witaminy. Można piec w nich beztłuszczowo.

Mięsa zachowują swą soczystość a warzywa wspaniały kolor i smak.

Potrawy przygotowywane w tych garnkach są lekkostrawne i naturalne, bardzo zdrowe.

Garnki rzymskie są wspaniałe szczególnie dla osób lubiących żyć w zgodzie z naturą.

Można w nich piec na łonie natury w specjalnych piecach chlebowych.

***

GARNEK RZYMSKI – JAK UŻYTKOWAĆ

***

 Należy zawsze pamiętać o kilku żelaznych zasadach użytkowania garnków rzymskich:

 1. Przed pierwszym i każdym następnym użytkowaniem naczynie należy namoczyć na 30 minut w wodzie. Gliniane ścianki nasiąkają wodą, by potem „odparować” ją do potrawy, dzięki czemu jedzenie jest bardziej soczyste.Wilgoć zawarta w ściankach naczynia nie pozwoli na pękanie.

 2. Naczynie z przygotowaną do pieczenia potrawą należy zawsze wstawiać do ZIMNEGO PIEKARNIKA, piekąc na łonie natury - obok ognia, gotując na kuchence gazowej - najpierw postawić na metalowej podstawce równomiernie rozprowadzającej ciepło, a następnie rozpalić gaz. Prostą zasadą jest: sukcesywnie podgrzewać. 

3. Jeśli podczas pieczenia należy potrawę podlewać wodą, musi być ona zawsze gorąca, aby uniknąć pęknięcia na skutek szoku termicznego.

4. Nie należy dopuścić do kontaktu naczynia z otwartym ogniem. 

5. Półmisek należy myć jedynie wodą, uprzednio go namaczając. Jeśli powstaną przywary na ściankach naczynia, moczenie powinno być nieco dłuższe. Jeśli zabrudzenie jest uciążliwe i nie chce zejść pod wpływem wody, można do mycia  dodać kilka kropli płynu do zmywania, jednak nigdy nie ziarnistego, a po myciu długo moczyć w ciepłej wodzie, a następnie obficie płukać również w ciepłej wodzie, aby usunąć jego resztki.

6. Użytkując garnek, zawsze należy pamiętać o swoim bezpieczeństwie i po wyjęciu z piekarnika naczynie należy postawić na ściereczce lub desce drewnianej.

WAŻNA INFORMACJA:  W czasie użytkowania i zmywania kolor naczynia ulega zmianom, ciemnieje i jaśnieje, jest to naturalny proces i nie uszkadza stanu naczynia.